Saturday, August 11, 2007

Some say tragic, some say brilliant.. but what is it?

En råner er norsk betegnelse på en ung person, som oftest en mann, som tilhører et motor- og bilinteressert ungdomsmiljø og som bedriver råning, det vil si å kjøre bil for moro skyld, gjerne fram og tilbake på kortere veistrekninger, en «stripe». Rånere pleier også å samle seg på faste plasser, for eksempel på parkeringsplasser og bensinstasjoner, på kvelden og i helgene for å møtes sosialt, vise fram bilene sine og imponere hverandre og unge jenter. Råning innebærer også mekking og råkjøring. Råning som sosial kulturaktivitet er særlig et bygdefenomen der fritidstilbudene er få og bilkulturen tradisjonelt står sterkt, selv om det også foregår på tettsteder og i mindre byer.
Rånerbilen er som regel modifisert med alt fra fartstriper og terninger og Wunderbaum hengende under speilet til tunge musikkanlegg, blanke hjulkapsler og store spoilere. En typisk rånebil er senket og har brede felger. Populære merker er Volvo, Mercedes, BMW, Ford og Opel. Bakhjulsdrift er av de fleste rånere ansett som best, ettersom det muliggjør spinning, også kalt burning, spoling, kasting eller sladding.

Kilde: Wikipedia

4 comments:

Idagull said...

Har du konvertert til råneland, Kristin?
Usedvanlig pen på profilbildet, btw!

Jon Amador Mandujano said...

Altså. Er dette et dårlig forsøk på å disse wikipedia eller? For når vi kommer tilbake på Kongshaug har jeg ingenting imot en god gammeldags slåssekamp.

Jon.
"If wikipedia didn't exist in the world. It would be christianity without Jesus"

Kristian Stundal said...

JA! Alle rånerane samla seg på bensinstasjonen min.. det e heilt sant!

Ole-Jørgen said...

Råning e digg! da e du og ;)

OJ

Post a Comment