Saturday, September 1, 2012

A guide to: Parfymefrie produkter

OBS! Saken oppdateres etterhvert som jeg oppdager nye produkter...

Mange har sikkert fått med seg at jeg har Kjemisk Miljøintoleranse. Altså at jeg blir veldig syk av parfyme både på meg selv, på andre og i velvære/rengjøringsprodukter. Heldigvis er jeg omgitt av mange mennesker som har lyst  til at jeg skal ha det bra, og det har ført til at jeg mange ganger blir spurt om hvilke produkter som det går an å bruke og som er helt uten parfyme. Derfor har jeg tenkt å vise et lite utvalg av hva som finnes i mine skap her. Det finnes flere alternativer enn de jeg viser her, og sikkert mye jeg ikke vet om. Men her er i hvert fall noe som kanskje kan være til hjelp i jungelen - for de som måtte være interessert...

HÅRPLEIE:
- Cutrin Sensitivism serien (de blå) er uten parfyme, og består av bl.a shampo, balsam, spray, skum, hårkur, hårvoks m.m.
- SIM Sensitive serien har stort utvalg av ulike hårprodukter
- Stuhr Professional kan kjøpes på apotek og består av Shampo, balsam, skum og hårspray
- Hårspray: Elnett fra L'Oréal har faktisk kommet med en parfymefri variant nå. Se etter den grønne ringen på toppen
- Osis+ Dust It er hårpudder uten parfyme

 DEODORANT:
Her er et utvalg av deodoranter jeg har funnet som er parfymefrie
Cosmica creme, Cosmica body, Dermica sans, Dermica daily, Neutral, Aco, Eucerin

 HUDPLEIE:
Hudpleieserien fra md formulation er (med noen unntak) parfymefrie.
Dette er veldig gode og drøye (men litt dyre) produkter.
 Både Neutral og Änglamark (coop) har rimeligere varianter innen hudpleie. Cosmica (selges på apotek1) har noen produkter uten parfyme (sjekk innholdsfortegnelsen)
Avivir har parfymefrie Aloe Vera-produkter

 SÅPE:
Det finnes parfymefrie alternativer både til fast såpe, flytende håndsåpe og shower gel. Noen av alternativene jeg har funnet er:
Dermica sans
Neutral
- Änglamark

 SOLKREM:
Har funnet parymefrie solkremer bl. a. fra Änglamark, Cliniderm og Cosmica. En liten oversikt finnes også HER.
Mulig det finnes flere, men her er det viktig å sjekke at det står uparfymert/uten parfyme på beholderen, da noen av merkene produserer både parfymerte og uparfymerte varianter.
Parfymefrie antibacservietter er gode å ha når en må bruke f.eks. offentlige/private toalett som ikke har parfymefrie såper.

 SMINKE:
ID BareMinerals og Isadora er to av flere merker som ikke bruker parfyme i sminken de produserer.
Her gjelder det også å sjekke innholdsfortegnelsen. Har funnet parfyme tilsatt i det utroligste innen sminke...


 RENGJØRING:
Dette er det feltet jeg savner mest på.
Her bør noen pushe på produsentene så utvalget blir større...
Foreløpig bruker jeg disse produktene når jeg vasker hjemme.
Änglamark Universalrengjøring  Denne kan du bruke egentlig overalt. Selges på  Coop.
- Änglamark oppvask: Denne er veldig god som allroundvaskemiddel. Selv om det står oppvask på den kan den brukes overalt. Jeg vasker opp med den (i stedet for Zalo), skurer vegger med den (når vi vasker ned) og vasker badet med den (fyller en sprayflaske med vann og oppvaskmiddel...)
- Coop Glass Wipes (ble litt utydelige på bildet, men men...) Disse er gode å ha når en har glassbord!
- Oppvaskmaskintabletter fra Änglamark (glemte visst å ta bilde av disse...)

Utenom dette bruker jeg mikrofiberkluter til å tørke støv med (og trenger derfor bare vann), og til å vaske vinduene med har jeg vindunderet fra Enjo (se bildet over). Den krever også bare kaldt vann - og vinduene blir gullende rene!
Foto: Produsenten
KLESVASK:
Her bruker jeg for det meste vaskepulver og tøymykner fra Blenda Sensitiv. Men både Neutral og Änglamark har gode alternativer her.


Som dere kanskje skjønner er det parfyme i mer enn en skulle tro. Det som også er litt rart å tenke på er at visst alle hadde brukt parfymefrie produkter hadde jeg vært helt frisk og full av energi...
Det hadde vært fint det...

13 comments:

anneliemolin said...

Hei, takk for en fin artikkel. Jeg har astma og har derfor sensitivitet overfor samme tingene som deg, og jeg skriver under på

"Som dere kanskje skjønner er det parfyme i mer enn en skulle tro. Det som også er litt rart å tenke på er at visst alle hadde brukt parfymefrie produkter hadde jeg vært helt frisk og full av energi...

Det hadde vært fint det..."

Fordi det hadde vært fint det om jeg fikk være frisk, men så lenge som alle tviholder på å bruke den unødvendige parfymen og sterke stoffene på seg selv og i rengjøring så har jeg ikke sjanse.

Om alle brukte parfymefrie og snille rengjøringsmedler, da kunne jeg holdt meg frisk. Det hadde vært fint det.

Annelie

Lillian Elizabeth Morgan said...

Jeg bruker disse produktene. Jeg har prøvd diverse parfymefrie produkter opp gjennom årene, men jeg reagerer alltid på noe annet i dem. Disse produktene tåler jeg! :-) http://www.optima-ph.no/index.jsp

Karin said...

Hei Kristin!
Supert innlegg om parfymefrie produkter, og jeg ser at etterspørselen ligger på rengjøringsprodukter. Nå slippes snart en ny serie på markedetet som jeg tror du blir veldig fornøyd med. Send meg en mail så kan du få prøve! karin_pedersen@colpal.com
Mvh,
Karin Pedersen

Anonymous said...

Hei:)

Har selv parfymeallergi og har en evig jakt på parfymefrie produkter. Europris har en serie som heter effekt fri, den er super. Ellers bruker jeg mye av det du harnevnt her. Eneste jeg er utrolig usikker på er sminke, siden man faktisk MÅ inn på parfymeriet for å lukte selv.... Da har det naturlig nok smitta over på den parfymefrie sminken...

Kristin said...

Anonym: Har fått med meg den på Europris, og det er helt supert at de fører parfymefrie alternativer! Selv blir jeg så dårlig bare ved å gå inn på Europris, siden de selger så mye annet som lukter, at jeg ikke tar sjansen på å gå inn der å handle. Når det gjelder sminke (og andre ting) kan jeg anbefale netthandling. Da slipper du å inn på parfymeri for å kjøpe og får varene rett i posten. Ofte er det faktisk billigere enn i butikk også. Gjerne spør hvis du lurer på noe i den forbindelse :)

Anonymous said...

Får andre til å handle for meg, gjerne mye i slengen, på europris.. :)
Nå har jeg endelig funnet sminke jeg kan bruke, virkelig hardt å venne seg til at man blir syk av bare litt parfyme...men slik er det vel bare for noen av oss.

Er igrunn mest overraska over hvor mange i helsevesenet som har parfyme på seg, og hvor flaue de blir når jeg påpeker at jeg faktisk blir syk av det..den eneste plassen man skulle tro de var fukkstendig klar over slike ting. Men også positivt overraska over hvor mange som er villig til å ta hensyn:)

Anonymous said...

Hei, takk for en fin artikkel. Jeg lurer på om de hårvoksene du skrev on er luktfrie?

Kristin said...

Hei hei. Jeg tåler ingenting lukt fra verken tradisjonell parfyme eller esteriske oljer, så ingen av produktene jeg anbefaler her skal inneholde det. Det vil si at de ikke lukter noen form for "godlukt" og på den måten er luktfrie hvis det var det du tenkte på? De kan ha en lukt av andre ingredienser på samme måte som andre parfymefrie produkter, men det blir i hvert fall ikke jeg dårlig av. Så kan det jo være litt ulikt fra person til person hva man tåler.

Anonymous said...

Hei, det var jeg som skrev om den voksen tidligere. Er den fra Soulglow bra, og står det noe om parfyme på den? Og når du skriver at den har lukt av andre ingredienser er det da søte lukter eller mer sånn ingenting lukt? Jeg vurderer å få en til å ta den inn til Norge. Mannen min kan ikke bruke Sebastian sin siden det er clay.

Mvh Monica

Kristin said...

Hel Monica. Den fra Soulglow er vannbasert og inneholder ikke noe parfyme eller eteriske oljer. Jeg har ikke brukt den selv, så har ikke så mye erfaring med den. Men synes å huske at den ikke luktet noe spesielt i det hele tatt. I hvert fall ikke noe som minner om "godlukt". Jeg tåler absolutt ingenting av den typen lukter, så det hadde jeg husket hvis det var i. Med sånne "andre" lukter mener jeg egentlig bare at noen av produktene lukter litt sånn "sterilt" hvis det gir mening? Kanskje du bare kan bestille en fra Amazon og teste hvis du har mulighet til det?

Anonymous said...

Tusen takk for svar. Vi må teste :)

Mvh Monica

Anonymous said...

Hei! Så positivt at noen setter forkus på dette problemet. Jeg er selv veldig plaget, desverre er jeg ikke ommgitt med mennesker som har forståelse for dette på jobb. Dagen etter at jeg tok opp dette på kontoret, hadde sjefen virkelig brukt parfyme.... tillot med da å printe ut posters fra astma og allergiforbundet og henge opp på toalettene. Disse ble revet ned og sjefen var rasende for at de var hengt opp. Jeg har nå begynt å sitte med kontordøren lukket og vinduet opp hele året (likere å bli syk av kald friskluft, enn parfymen).
Vet ikke helt hva jeg skal gjøre, en blir jo litt isolert fra andre også da jeg velger å holde meg unna hvis jeg vet at jeg blir utsatt for luktene...

Kristin said...

Anonym: Så leit å høre at du har hatt en så dårlig opplevelse på arbeidsplassen. Det er virkelig vanskelig når noen bare ikke forstår hvordan situasjonen er. Jeg har vært veldig heldig selv med en sjef som har vist forståelse, men likevel er det en utfordring når det skal så lite til før jeg blir dårlig. Skulle ønske jeg hadde en god løsning for deg, men jeg lever nokså isolert selv. Jeg prøver for det meste å tenke positivt og fokusere på de gode relasjonene jeg har som faktisk ønsker å legge til rette for meg, i tillegg til å prøve å ha ting i livet å se frem til. Å ta ansvar for mitt eget liv, og lage gode opplevelser for meg selv, i stedet for å fokusere på at det er "alle andre" sin feil. Det hjelper litt for meg i hvert fall. I en situasjon som alltid vil være litt vanskelig...

Post a Comment