Monday, February 10, 2014

Grytebrød

Jeg har fått dilla på grytebrød. De er blant de beste brødene jeg har bakt noensinne tror jeg!
Siden det blir stekt i jerngryte, smaker det omtrent som brød bakt i steinovn.
På kjøkkenet lager jeg ofte mat etter "slumpemetoden". Derfor har jeg ikke noen eksakt oppskrift, men her kommer det sånn ca. hvis du vil prøve deg på det samme. Denne oppskriften passer til ei gryte på ca. 5 liter. Har du mindre gryte, lager du bare mindre oppskrift.

Bland sammen
  • 8 dl vann (romtemperatur)
  • 1/2-1 ts tørrgjør
  • Noen klyper salt
  • Litt honning
Ha i det du måtte ønske av mel til passe deig. Her kan du enten bruke bare siktet hvetemel (da blir det loff), eller gjøre som meg å blande i litt forskjellig grovmel i tillegg og få grovt brød. Jeg brukte denne gangen en blanding av litt siktet hvetemel, litt fullkornshvetemel, litt grovt rugmel og litt sammalt hvetemel. Deigen skal være ganske mye løsere enn en vanlig brøddeig, så ikke ha i for mye mel.
Jeg tror jeg brukte ca. 1 kg mel til sammen.

La deigen heve over natten. Minimum 12 timer, men gjerne lenger.

Hvelv deigen over på kjøkkenbenken (med MASSE mel under). Evt. på et bakepapir med mel på. Deigen skal ikke eltes, men "brettes". Brett deigen i to, roter og brett fra andre siden. Gjør dette et par ganger til du får et rundt brød.

La deigen etterheve i ca. 1 1/2 time.

En time ut i etterhevingstiden (hvis vi kan kalle det det) setter du inn jerngryta i ovnen på 250 grader. Husk å ha på lokket.
Når gryta har fått varma seg i en halvtime har du deigen oppi, og steker brødet i ovnen (nederste rille) i ca. en halvtime med lokk og ca. 10 min uten lokk (eller til brødet er ferdig).
Håper det smaker!

3 comments:

Vibeke said...

Eg fekk smake grytebrød hjå ei kollega på jobb i helga, og fy søren så godt det var! Så no må eg sjølvsagt prøve å lage dette sjøl:)

Kristin said...

Ja, d e veldig godt! Lykke t:-)

Anonymous said...

Helt genialt! Meget godt med sprø skorpe

Post a Comment